Wykonanie
Zapraszam Was dziś na zaskakująco pyszne ciasto z
brzoskwiniami. Jest rewelacyjne!
Składniki:Ciasto (24x28cm):2,5 szklanki
mąki4
żółtka1 kostka
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżki
cukru pudruBrzoskwinie:4 duże
brzoskwinie1 łyżka
cukru1/2 opakowania
galaretki (np. brzoskwiniowej lub morelowej)Pianka:4
białka4 łyżki
cukruszczypta
soliSposób przygotowania:1. Ciasto zagnieść i schłodzić przez 1 godzinę.2. Nieobrane
brzoskwinie umyć, pokroić w kostkę, smażyć w rondelku, aż część soku odparuje. Dodać
cukier, a
potem galaretkę.3. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Mniejszą włożyć do zamrażarki.4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę i brzegi. Podpiec w piekarniku 10-15 minut.5. Ubić
białka z
solą i
cukrem na sztywno.6. Na podpieczone ciasto wyłożyć
brzoskwinie,
potem pianę i zetrzeć zamrożone ciasto na wierzch. Całość piec w 170-180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia wierzchu.Smacznego!!!Źródło: Agata gotuje