Wykonanie
Składniki:Ciasto:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- kostka
masła,- 4
żółtka,- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- opakowanie
cukru wanilinowego,Masa serowa:- dwie kostki
tłustego białego sera (500 g),- szklanka
cukru pudru,- 1/2 kostki
masła,- 5 jaj,- 2 łyżeczki
cukru wanilinowego,- puszka
brzoskwiń.
Beza:- 4
białka,- szklanka
cukru pudru.Dodatkowo:
cukier puder do posypania.Wykonanie:1. Ciasto .
Mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy,
sól oraz
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję posiekane
masło i
żółtka. Szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.2. Masa serowa.
Mielę ser, dwa trzy
razy.
Brzoskwinie odsączam z
syropu i tnę na drobne kawałki. Oddzielam
białka od
żółtek.
Białka ubijam na sztywną pianę. Mieszam ze sobą
żółtka,
cukier puder,
cukier wanilinowy i
masło. Dodaję
zmielony ser,
brzoskwinie i pianę z
białek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.3.
Beza.
Białka ubijam do momentu uzyskania lejącej się piany. W dalszym ciągu ubijam dodając stopniowo
cukier puder. Masa na
bezę jest gotowa jeśli jest sztywna.4. Blachę smaruję
masłem, a następnie wylepiam
ciastem. Na warstwę ciasta wykładam
serową masę. Na sam koniec kładę ubite
białka z
cukrem.5. Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzone ciasto posypuję
cukrem pudrem.