Wykonanie
Dziś kolejny wpis w ramach wirtualnego uczestnictwa w Festiwalu SIMCHA . Dziś coś słodkiego - kruche ciasto z
bezą makową. Ciasto nieskomplikowane, a bardzo smaczne. Jedyne co bym zmieniła to zmniejszyłabym ilość
cukru w
bezie. Przepis z drobnymi zmianami z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Cymes czyli kuchnia żydowska"Kruche ciasto z
bezą makową (na tortownicą o średnicy 20cm)spód :3 łyżki
masła0,5 szklanki
cukru2
żółtka0,5 łyżeczki
aromatu waniliowego1,5 szklanki przesianej
mąkiszczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaBeza:2
białka1 szklanka
cukru pudru (lepiej mniej - ok.3/4 szklanki)1 szklanka
maku (w oryginale zmielony, wg mnie nie ma potrzeby)
Mąkę,
sól i
proszek do pieczenia wymieszać.
Masło i
cukier utrzeć, wymieszać z
żółtkami i
aromatem waniliowym. Masę wymieszać z
mąką. Przełożyć do tortownicy posmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Lekko przyciskając ciasto rozprowadzić po dnie foremki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo
cukier puder, ubić na lśniącą masę, lekko wymieszać z
makiem. Masę
makową ułożyć na cieście, wyrównać.Piec w 180ºC na złoty kolor ok. 25 minut (u mnie dłużej, bo nie chciał mi się dopiec spód)
Smacznego!