ßßß
Składniki:kostka margaryny370 g mąki4 łyżki cukru2 żółtkaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1-2 łyżki kwaśnej śmietany500 g jagód4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejZimną margarynę pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką z proszkiem, solą i cukrem. Zrobić kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę i krótko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę i podpiec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Jagody (nie rozmrażać) wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć je równomiernie na podpieczonym spodzie i przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut. W 180 stopniach. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.Smacznego:)