Wykonanie
Czy o tej
porze roku, gdy na dworze siarczysty mróz, może być większa przyjemność niż zjedzenie kawałka pysznego ciasta z
jagodami, kojarzącego się z latem? Chyba nie. Zwłaszcza, że przypominam sobie w jaki upał zbierałam te
jagody. Zawsze o tej
porze zaczynam powoli opróżniać zamrażalnik . W tym roku mam spory zapas różnych
owoców więc od czasu do czasu pojawi się tu ciasto z
owocami, nawet jeżeli na dworze będzie dużo poniżej
zera:)
Składniki:kostka
margaryny370 g
mąki4 łyżki
cukru2
żółtkaszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1-2 łyżki kwaśnej
śmietany500 g
jagód4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejZimną
margarynę pokroić w kostkę, połączyć z przesianą
mąką z proszkiem,
solą i
cukrem. Zrobić kruszonkę, dodać
żółtka i
śmietanę i krótko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę i podpiec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.
Jagody (nie rozmrażać) wymieszać z
cukrem pudrem i
mąką ziemniaczaną. Wyłożyć je równomiernie na podpieczonym spodzie i przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut. W 180 stopniach. Po ostudzeniu obficie posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)