ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z jagodami

Kruche ciasto z jagodami

nazwa

Wykonanie

Czy o tej porze roku, gdy na dworze siarczysty mróz, może być większa przyjemność niż zjedzenie kawałka pysznego ciasta z jagodami, kojarzącego się z latem? Chyba nie. Zwłaszcza, że przypominam sobie w jaki upał zbierałam te jagody. Zawsze o tej porze zaczynam powoli opróżniać zamrażalnik . W tym roku mam spory zapas różnych owoców więc od czasu do czasu pojawi się tu ciasto z owocami, nawet jeżeli na dworze będzie dużo poniżej zera:)
Składniki:
kostka margaryny
370 g mąki
4 łyżki cukru
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
500 g jagód
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zimną margarynę pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką z proszkiem, solą i cukrem. Zrobić kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę i krótko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę i podpiec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Jagody (nie rozmrażać) wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć je równomiernie na podpieczonym spodzie i przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut. W 180 stopniach. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/01/Kruche-ciasto-z-jagodami.html