Wykonanie
Do tego typu ciasta chyba nie muszę Was szczególnie namawiać ale dzisiaj chciałam zwrócić uwagę na TEN
budyń. Został on ugotowany z
mlekiem w proszku. Pierwszy raz robiłam coś takiego ale na pewno nie ostatni. Uwielbiam ten
mleczny smak a zazwyczaj dodawałam
mleko instant do
masła czy
serka, tutaj
mleko w proszku rozpuszcza się i gotuje na zwykłym
mleku. Taki
budyń połączony z kruchym
ciastem i
jagodami daje mega pyszną kombinację. Przepis na
budyń z
mlekiem w proszku pochodzi z przepisu na
lody z zagranicznego bloga ale nie jestem w stanie podać autora bo go nie zapisałam.
Składniki na ciasto:4 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka
cukru pudru1 1/2 kostki
margaryny6 dużych
żółtek2 łyżki kwaśnej
śmietanyMąkę,
cukier, proszek przesiać do dużej miski.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do
mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać
żółtka i
śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blachę (u mnie 25/36 cm), wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.Składniki na
budyń:600 ml
mleka16 łyżek
mleka w proszku6-12 łyżek
cukru2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:2 szklanki
jagódcukier puder do posypania
Mleko w proszku,
cukier i ekstrakt
waniliowy zalać szklanką
mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego
mleka dodać
mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się
mleka. Gotować, aż
budyń będzie gęsty.W związku z wątpliwościami niektórych czytelniczek podwoiłam proporcje na
budyń. Ja swój zrobiłam z mniejszych, ponieważ jednak nie każdemu się to udaje, można zrobić nieco większą porcję a jeśli się okaże, że jest go za dużo, po prostu nie wykładajcie całości na ciasto. Na pewno dzieci chętnie go zjedzą.Przestudzony
budyń przełożyć na kruche ciasto, można je wcześniej podpiec, ale niekoniecznie. Na wyrównanym budyniu rozłożyć
jagody, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180stopni, przez około 45-50 min.Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)