ßßß
Składniki na ciasto:4 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszklanka cukru pudru1 1/2 kostki margaryny6 dużych żółtek2 łyżki kwaśnej śmietanyMąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blachę (u mnie 25/36 cm), wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.Składniki na budyń:600 ml mleka16 łyżek mleka w proszku6-12 łyżek cukru2-3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoDodatkowo:2 szklanki jagódcukier puder do posypaniaMleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.W związku z wątpliwościami niektórych czytelniczek podwoiłam proporcje na budyń. Ja swój zrobiłam z mniejszych, ponieważ jednak nie każdemu się to udaje, można zrobić nieco większą porcję a jeśli się okaże, że jest go za dużo, po prostu nie wykładajcie całości na ciasto. Na pewno dzieci chętnie go zjedzą.Przestudzony budyń przełożyć na kruche ciasto, można je wcześniej podpiec, ale niekoniecznie. Na wyrównanym budyniu rozłożyć jagody, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180stopni, przez około 45-50 min.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego:)