Wykonanie
Lato trwa i staram się z całych sił na nim skupić, żeby znów jesienią nie stwierdzić, że jakoś tak mi uciekło. Czy Wam też tak się zdarza, że zanim zdążycie dobrze się przyzwyczaić, powyciągać wszystkie komplety bikini z szafy i poparadować się w każdej parze sandałków, jest już po wszystkim? Zdecydowanie za krótko to zawsze trwa. Na dodatek u mnie tutaj, klimat jest dość zmienny i muszę łapać każdą
słoneczną chwilę, bo za kilka dni, a nawet godzin, pogoda może być znów do niczego.
Jagody to typowo letnie
owoce i choć sklepy nas powoli odzwyczjają od sezonowości, staram się jak
mogę, kupować świeże i delektować się nimi ile się da :-)Zapraszam Was na pyszne ciasto, jest szybkie i bardzo łatwe. można robić je z dowolnymi
owocami.Bardzo niecierpliwi mogą użyć gotowego budyniu, wtedy ciasto jest jeszcze łatwiejsze, chociaż ja namawiam do ugotowania budyniu z poniższego przepisu.Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie VegeWegańskie ciasto z
budyniem i
jagodamiblaszka ok. 34 x 26 cmCiasto200 g gładkiego
masła orzechowego5 łyżek
cukru6 łyżek
oleju (u mnie rzepakowy)500 g
mąki (u mnie orkiszowa)2 łyżki
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBudyń750 ml
mleka (może być roślinne)50 g
mąki ziemniaczanej50 g
mąki pszennej (u mnie orkiszowa)5 łyżek
cukruok. 300 g
jagód (mogą być mrożone)
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki potrzebne do ciasta wymieszać dokładnie, aż powstanie gładka masa. Połowę ciasta rozdrobnić palcami na blachę wysmarowaną
olejem. Uklepać, aby całe dno blaszki było dokładnie przykryte.Ugotować
budyń. Około 0,5 szklanki
mleka wlać do miseczki i wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Resztę
mleka zagotować, zdjąć na chwilę z ognia, wlać wymieszane z
mlekiem składniki. Gotować powoli na małym ogniu, około 3 minut, aż
budyń zgęstnieje.Jeszcze ciepły
budyń wyłożyć na ciasto. Na
budyń wyłożyć
jagody. Pozostałe ciasto rozdrobnione palcami umieścić na jagodach.Piec ok. 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 180 stopniach. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Ekoj.pl