ßßß Cookit - przepis na Budyń

Budyń

nazwa

Wykonanie

Lato trwa i staram się z całych sił na nim skupić, żeby znów jesienią nie stwierdzić, że jakoś tak mi uciekło. Czy Wam też tak się zdarza, że zanim zdążycie dobrze się przyzwyczaić, powyciągać wszystkie komplety bikini z szafy i poparadować się w każdej parze sandałków, jest już po wszystkim? Zdecydowanie za krótko to zawsze trwa. Na dodatek u mnie tutaj, klimat jest dość zmienny i muszę łapać każdą słoneczną chwilę, bo za kilka dni, a nawet godzin, pogoda może być znów do niczego.
Jagody to typowo letnie owoce i choć sklepy nas powoli odzwyczjają od sezonowości, staram się jak mogę, kupować świeże i delektować się nimi ile się da :-)
Zapraszam Was na pyszne ciasto, jest szybkie i bardzo łatwe. można robić je z dowolnymi owocami.
Bardzo niecierpliwi mogą użyć gotowego budyniu, wtedy ciasto jest jeszcze łatwiejsze, chociaż ja namawiam do ugotowania budyniu z poniższego przepisu.
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege
Wegańskie ciasto z budyniem i jagodami
blaszka ok. 34 x 26 cm
Ciasto
200 g gładkiego masła orzechowego
5 łyżek cukru
6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
500 g mąki (u mnie orkiszowa)
2 łyżki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
750 ml mleka (może być roślinne)
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
5 łyżek cukru
ok. 300 g jagód (mogą być mrożone)
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wymieszać dokładnie, aż powstanie gładka masa. Połowę ciasta rozdrobnić palcami na blachę wysmarowaną olejem. Uklepać, aby całe dno blaszki było dokładnie przykryte.
Ugotować budyń. Około 0,5 szklanki mleka wlać do miseczki i wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Resztę mleka zagotować, zdjąć na chwilę z ognia, wlać wymieszane z mlekiem składniki. Gotować powoli na małym ogniu, około 3 minut, aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na ciasto. Na budyń wyłożyć jagody. Pozostałe ciasto rozdrobnione palcami umieścić na jagodach.
Piec ok. 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 180 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Ekoj.pl
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/06/weganskie-ciasto-z-budyniem-i-jagodami.html