ßßß
Za oknem biało, zimno, pierwszy śnieg skrzypi pod nogami. Wszędzie czuć atmosferę Świąt, bazarki mienią się kolorowymi ozdobami, słychać zimowe piosenki. Wracamy zmarznięte ze spaceru. I kiedy wszyscy pieką pierniczki my mamy ochotę przywołać lato. Dlatego dziś u nas nie czuć przyprawy do piernika a leśne jagody. W cudownych, żółtych muffinkach z mąki kukurydzianej. Przepis z moimi zmianami (pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania)Składniki:150 g mąki pszennej100 g mąki kukurudzianej1 jajko1/2 szklanki oleju125 g mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru2 łyżki kokosujagody (jeśli używamy mrożonych nie należy ich rozmrażać)czekoladowe kropelki (opcjonalnie)cukier puder do posypaniaW jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cukier. W osobnej misce wymieszać mleko, olej, jajko. Za pomocą trzepaczki połączyć zawartość oby misek, dodać jagody i kropelki czekoladowe. Przełożyć ciasto do formy na muffinki do 3/4 wysokości i posypać kokosem. Piec do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.