Wykonanie
Dziś obiecany przepis z wykorzystaniem uzbieranych wczoraj
jagód. Choć ze względu na brak przygotowania na jagodobranie udało się zebrać jedynie kubek tych pysznych
leśnych owoców, to jednak wystarczyło to do upieczenia pysznych, bardzo puszystych muffin z
jagodami, które uprzyjemniły nam dziś popołudniową
kawę. Muffinki goszczą u nas bardzo często. Wykonanie muffin jest dziecinnie proste i co najważniejsze...ekspresowe.
Składniki:Suche:1 1/2 szklanki
mąki pszennej (szklanka 250 ml)3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegoMokre:1
jajko1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekaDodatkowo:1 szklanka
jagódcukier puderW jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać niedbale, tylko do nawilżenia składników suchych.
Jagody umyć i osuszyć. Dwie łyżki
jagód odłożyć. Resztę wsypać do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto rozłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć po kilka
jagód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 25 minut. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem. Smacznego!