Wykonanie
Lubię babeczki z
jagodami, ale sama piekłam je po raz pierwszy. Teraz żałuję, że straciłam tyle czasu, bo są naprawdę smaczne. :)Upiekłam je z okazji urodzin Narzeczonego. Potrzebowałam prostego i szybkiego pomysłu na jakieś ciasto/ciastka ponieważ chciałam zrobić mu niespodziankę, więc nie mogłam spędzić połowy dnia w kuchni, ponieważ niespodzianka miała być gotowa zanim
wróci o 15 z pracy.Właśnie dlatego postawiłam na proste babeczki, ponieważ mieszanie składników zajmuje 5 minut, pieczenie 25, a dekorowanie znowu 5 :)
Składniki:250g
mąki100g
cukru250g
maślanki75ml
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jaja150g
jagód50g
białej czekolady + 50g na polewęodrobina
mlekaŁączymy osobno mokre składniki i suche składniki. Następnie mieszamy mokre i suche razem, dodajemy
jagody i posiekaną
czekoladę. Przekładamy do formy lub papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie
mleka, tak aby nadal była gęsta. Polewamy nią ostudzone babeczki, dekorujemy
jagodami lub posypką.Smacznego!