Wykonanie
Ciasto ucierane jest takie wspaniałe, że pomieści każdy
owoc. Ba, z każdym współgra idealnie. Tym razem w ruch poszły
jagody. Zbierane w lesie, zaraz po deszczu, wśród przepięknie śpiewających ptaków.

Składniki:250 g
masła lub
margaryny3,5 - 4 szklanki
mąki7
jajek1,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 szklanki
mlekajagody - 2 szklanki, albo i więcej
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jajka utrzeć z
cukrem, aż
cukier się rozpuści.
Masło roztopić i ostudzone dodać do
jajek. Wymieszać, dodać
mleko a na końcu delikatnie wmieszać
mąkę z proszkiem. Wylać ciasto na dużą prostokątną blachę. Na wierzch położyć
owoce (kładziemy dość gęsto, tak aby nie było widać ciasta). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest mokry.
