Wykonanie
Kolejna wersja pysznego jabłecznika, tym razem z
budyniem i kruszonką. Połączenie smakowe rewelacyjne. Piekę je już kolejny raz i za każdym razem ciasto wychodzi pyszne.
SKŁADNIKI :250 g
masła /
margaryny1 szklanka
cukru pudru3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko1 łyżka
śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
Margarynę ucieramy z
cukrem i
żółtkiem ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy
mąkę z proszkiem i ewentualnie
śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Moje ciasto wyszło troszkę klejące więc bez chłodzenia wyłożyłam je na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/30.
JABŁKA :1 kg
winnych jabłek4-5 łyżek
cukruszczypta
cynamonu1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejJabłka obieramy, kroimy w plastry ( bez gniazd nasiennych), przekładamy do garnka z
cukrem i prużymy aż będą miękkie a płyny znacznie odparują. Po ostudzeniu doprawiamy do smaku i dodajemy
mąkę, mieszamy. Do
jabłek dodałam 2
brzoskwinie, jednak jest to niekonieczne.
BUDYŃ :2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru3 szklanki
mlekaZ podanych składników gotujemy
budyń, wyjdzie troszkę gęstszy, ale tak ma byc.KRUSZONKA :100 g zimnego
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiMasło rozcieramy z
cukrem i
mąką aż powstanie kruszonka.PRZYGOTOWANIE :Na ciasto wyłożone w blaszce, rozkładamy ciepły lub gorący
budyń ( zimny nie da się rozsmarować).Następnie wykładamy równomiernie
jabłka i posypujemy kruszonką.Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, około 40-45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Kroimy na kawałki, podajemy posypane
cukrem pudrem, smacznego.