Wykonanie
Ciasto podobne do placka z
malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam
budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam
jabłka posypane letko
cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z
białek.
Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne
jabłka w raz z
bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego.
Składniki (na formę 20 x 20cm)Ciasto30 dkg
mąki15 dkg
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 18%3
żółtkaMasa Budyniowa1 litr
mleka4
torebki budyniu
waniliowego z
cukrem5 dużych
jabłekcynamonBeza3
białka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
cukruWYKONANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
masło. Posiekać aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka,
proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym
ciastem wyłożyć spód blachy . Ciepłym
budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki
jabłka i posypać
cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50-60 minut. Z
białek ubić sztywną pianę, dodać
cukier oraz
mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na
jabłka wyłożyć
beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.