Ciasta z wiśniami należą do moich ulubionych, dlatego zawsze mrożę reklamówkę wiśni, aby cieszyć się nimi w zimie.3 szklanki mąki2 żółtka1 kostka margaryny lub masła 250g1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kwaśnej śmietanyMasło posiekać z mąką, dodać żółtka i resztę składników. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto (3/4) rozwałkować i przełożyć na blachę. Podpiec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.ok. 700g wiśnikilka łyżek cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu3 łyżki mąki ziemniaczanejWiśnie wydrylować, dodać cukier, ekstrakt i mąkę ziemniaczaną.Wyłożyć wiśnie na podpieczone ciasto. Z reszty ciasta wyciąć paski i układać kratkę na wiśniach. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.