Wykonanie
Kwaśne, soczyste
owoce wspaniale pasują do słodkich wypieków. Połączenie
słodyczy i orzeźwienia – p okażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre ciasto z
wiśniami.Składniki;250 g
masła,1
jajko,2 szklanki
mąki,1/2 szklanki
cukru,łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżka kwaśnej
śmietany,600 g wydrylowanych
wiśni,1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanej,Wykonanie;Wsypujemy
makę,
proszek do pieczenia i
cukier do jednej miski.Dodajemy
masło,
jajko i
śmietanę. Zagniatamy ciasto.1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalki.Pozostałym
ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 28 cm. Wydrylowane
wiśnie i osączone mieszamy z
mąką ziemniaczaną. Wykładamy na tortownicę. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na
owoce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.