Wykonanie
Całkiem nie tak dawno temu, ktoś -jakiś gość - przyniósł nam do domu ciasto z
cukierni. A właściwie przyniósł 2 ciasta: szarlotkę i analogiczne do niej - ciasto
wiśniowe. Niesamowicie spodobał mi się pomysł umieszczenia w jednym cieście takiej ilości
wiśni. Można powiedzieć, że to nawet bardziej
wiśnie lekko owinięte
ciastem... przynajmniej mnie w końcu coś takiego wyszło. W każdym razie poszukałam, co ludzie piszą o ciasta
wiśniowych, jakie są pomysły i oto jest to, co mi wyszło:
Składniki :ciasto :250 g
mąki100 g
masłaok 75 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaew, białko/
jajko do posmarowania ciasta.masa wiśniowa:1 kg
wiśni sokowych1/2 szklanki
cukru (ale może być mniej - będzie wyrazistsze)3 - 4 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Masa:Do garnka ( o grubym dnie) wrzucić umyte i wydrylowane
wiśnie. Zasypać
cukrem i gotować na niewielkim ogniu. Gdy puszczą sok - odlać ok 1 kubek. Gdy wystarczająco ostygnie (sok może być lekko ciepły) - rozpuścić w nim
mąkę ziemniaczaną. Następnie wpać roztwór do gotujących się
wiśni. Zagotować, masę odstawić do ostygnięcia.* uwaga, nie ma co za długo
wiśni gotować -by im nie wiadomo ile
wody odparowało. wystarczy, ze puszczą sok i lekko się rozgotują, to nie trwa długo.Ciasto:Zagnieść tak jak kruche.Na stolnicę wyłożyć
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia. Następnie dodać
masło i rozdrobnić je (np. nożem). Gdy będzie w miarę drobne (kawałki nie większe od kostki do gry), dodać
jajko - i tak samo można jeszcze nożem chwilkę siekać. Następnie szybko zagnieść**** pamiętajcie, ze ciasto kruche nie lubi być długo wyrabiane.Pieczenie:Formę (u mnie forma do tarty), wyłożyć 3/4 częściami ciasta. Na to wyłożyć ostudzoną masę. Następnie, pozostałą 1/4 ciasta rozwałkować cieniutko i przykryć całość. Dobrze też wierzch ciasta pomalować rozbełtanym
białkiem lub
jajkiem.Piec w 185 st. około 25 minut.Smacznego!
Wydrukuj przepis