ßßß
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać masło pokrojone na kawałki. Posiekać nożem, aż nieco połączy się z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, cukier. Wyrobić i dodać ewentualnie więcej mąki, tak by można było zrobić kulę z ciasta. Włożyć do lodówki na pół godziny.Następnie wyłożyć blachę (u mnie 35x25cm) na grubość 1-2 cm, unosząc brzegi na wysokość 2-3 cm lub uformować z ciasta wałeczek i ułożyć wokół placka. Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 15-25 minut, aż będzie lekko zarumieniony. W czasie pieczenia zrobić masę: mleko, cukier, kakao, masło zagotować razem w garnku, stale mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia i dodawać przesiewane przez sitko mleko w proszku, stale mieszając by nie powstały grudki.Ciasto po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i wyłożyć na nie ciepłą masę. Dowolnie przyozdobić. Masa zastygnie po kilku godzinach.Przepis dodaję do akcji " Wielkanocne smaki II "_____Tymczasem kury na wsi mają dość jednoznaczne podejście do cen jaj i robienia im zdjęć ;)