ßßß
Składniki:4 jajka (średniej wielkości)1/2 kostki margaryny (125g)1 szklanka mąki1 szklanka wody na krem:500 ml śmietany kremówki1/2 cukru waniliowego2 łyżki cukru pudru2 usztywniacze do śmietany
Wykonanie:Wodę z margaryną zagotować. Wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Chwilę gotować, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.Kiedy ciasto dobrze wystygnie dodać jajka i wymieszać mikserem.Ciasto wyłożyć porcjami łyżką, bądź szprycą na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić odstępy między ptysiami.Ja lubię małe ptysie, więc ciasto na blaszce miało ok. 5 cm średnicy.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20-30 min. w temp 200 st.Wystygnięte ptysie przekroić na pół i nadziewać kremem. Oczywiście krem może być dowolny. Dziś postawiłam na bitą śmietanę, ale bardzo lubię też ptysie z masą karpatkową.KremŚmietankę wlać do głębokiego naczynia. Ubijać na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier i usztywniacze.