ßßß
Ptysie, jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast bezowego kremu, nadziałam je bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :)Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :)
Ciasto ptysiowe:6dkg margaryny¼ litra wody12dkg mąki4 jajkaNadzienie śmietankowe:500ml śmietany kremówki (30%)1 cukier waniliowy1 płaska łyżka cukru pudru2 śmietan – fixyDodatkowo:1 łyżka cukru pudru do posypaniaW garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy.Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze rozmieszana, tak by nie było żadnych grudek.Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej niewielkie groszki, wielkości około złotówki, na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Miedzy groszkami pozostawiamy dość sporo miejsca by się nie zlepiły podczas pieczenia.Ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut.Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia.…i ubijamy śmietankę :)Do kremówki dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, a po chwili ubijania śmietan – fixy i ubijamy dalej. Ubitą na sztywno śmietaną nadziewamy przekrojone na pół mini ptysie, składamy je w całość. Górę można lekko posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A