Wykonanie
Sezon
rabarbarowy trwa..a ja jakoś w tym roku coś słabo "działam" z
rabarbarem..był tylko parę
razy kompot...i dopiero pierwsze ciasto..

Ciasto:30 dkg
mąki4-5 łyżek
cukru pudru20 dkg
margaryny1
jajko1
żółtko1 łyżka
wodyszczypta
soliNadzienie:2-3
jabłka5 łodyg
rabarbaru1/2 szkl.
wody2 łyżeczki
cukru waniliowegocukier do smakuZagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.
Jabłka i
rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać
wodę , dodać
cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć
fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie
jabłkowo-
rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać.Z pozostałej części ciasta zrobić długie paski i ułożyć na nadzienie. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.
