Wykonanie
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić
drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową
kawkę w rodzinnym gronie :)Ciasto:3 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru3 dag
drożdży ( +1 łyżeczka
cukru)50g
margaryny¾ szklanki
mleka1
jajko1
żółtko1 łyżeczka
soli½
olejku waniliowegoOk. 300g
rabarbaru2 średnie
jabłkaDodatkowo:1 łyżka
cukru pudruKruszonka:100g
margaryny¾ szklanki
cukru1
cukier waniliowy1 ¼ szklanki
mąki1
żółtkoMąkę,
cukier i
sól wsypujemy do miski, tworząc dołek.
Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do niej połowę
mleka, a następnie wlewamy do miski z
mąką. Resztę
mleka podgrzewamy by było lekko ciepłe i zalewamy nim
drożdże z
cukrem i pozostawiamy na około 5-10 minut by wyrosły. Wyrośnięte
drożdże,
jajko,
żółtko i
olejek waniliowy łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto (Ja do tego celu używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie robimy kruszonkę:
Margarynę ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy
żółtko, a następnie
mąkę. Dobrze wyrabiamy.
Rabarbar i
jabłka myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki.Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej
margaryną tortownicy i układamy kawałki
rabarbaru i
jabłka, lekko wbijając je w ciasto.

Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut.Zimne ciasto posypujemy
cukrem pudrem.

R E K L A M A