ßßß
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :)Ciasto:3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru)50g margaryny¾ szklanki mleka1 jajko1 żółtko1 łyżeczka soli½ olejku waniliowegoOk. 300g rabarbaru2 średnie jabłkaDodatkowo:1 łyżka cukru pudruKruszonka:100g margaryny¾ szklanki cukru1 cukier waniliowy1 ¼ szklanki mąki1 żółtkoMąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, tworząc dołek. Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do niej połowę mleka, a następnie wlewamy do miski z mąką. Resztę mleka podgrzewamy by było lekko ciepłe i zalewamy nim drożdże z cukrem i pozostawiamy na około 5-10 minut by wyrosły. Wyrośnięte drożdże, jajko, żółtko i olejek waniliowy łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto (Ja do tego celu używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie robimy kruszonkę:Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtko, a następnie mąkę. Dobrze wyrabiamy.Rabarbar i jabłka myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki.Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto.
Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut.Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A