Wykonanie
Udało się zdążyć przed końcem sezonu na
rabarbar:)

SKŁADNIKI:2 szklanki
mąki tortowej3
żółtkaniepełna szklanka
mleka4 dag
drożdży3 łyżki
cukru pudrucukier waniliowy1/2 kostki
margarynyszczypta
solikruszonka:1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru pudrucukier waniliowyszklanka
mąki krupczatki1 kg obranego i pokrojonego w drobną kostkę
rabarbar u
Margarynę roztopić, ostudzić. W ciepłym
mleku rozprowadzić łyżeczkę
mąki, łyżeczkę
cukru pudru i rozdrobnione
drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce.Do wyrośniętego zaczynu dodać
cukier puder,
cukier waniliowy,
żółtka i
sól. Składniki połączyć, następnie dodać
mąkę, całość dobrze wyrobić . Dodać tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto go wchłonie i stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Margarynę posiekać z
mąką,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Rozdrobnione składniki zagnieść, aż powstanie kruszonka.

Na przygotowanej blasze rozłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię, nałożyć
rabarbar, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni C (jeśli trzeba nieco dłużej) aż do zarumienienia się.

Smacznego !!!