Wykonanie
Dziś taki zwykły, ale najpyszniejszy jabłecznik. Przepis posiadam już bardzo długo i nawet nie pamiętam skąd. Bardzo prosty w wykonaniu, a połączenie
jabłek z dużą ilością
cynamonu sprawia, że jest nieziemsko pyszny.


Ciasto:50 dag
mąki15 dag
cukru pudru1
jajko3 łyżki
wody1 łyżeczka
amoniaku1 kostka
margaryny1
cukier waniliowyWykonanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę i rozgarniamy na boki robiąc wgłębienie. Do naczynia wsypujemy
cukry, wbijamy
jajko, wlewamy
wodę i dodajemy
amoniak. Mieszamy. Następnie dodajemy stopiony tłuszcz, i po wymieszaniu dodajemy do
mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę i pieczemy.2,5 kg
jabłek antonówek40 dag
cukru kryształu1 opakowanie
cynamonuWykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, a następnie odciskamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy upieczony placek, następnie wykładamy odciśnięte
jabłka. Całość posypujemy połową
cukru,
cynamonem i drugą połową
cukru. Następnie rozwałkowujemy pozostałe ciasto i umieszczamy na jabłkach. Dziurkujemy. Pieczemy ko 1 godziny w 180 st. CSmacznego!