Wykonanie
Ciasto Ptysiowe . To jedno z niewielu ciast które idealnie pasuje na słodko i na wytrawnie .Takie przy najmniej, jest moje zdanie . Dlatego często wykorzystuję go do różnych dań .Tym razem będzie na słodko
Składniki1 szklanka
wody1/2 kostki
masła lub
margaryny1 szklanka
mąki4
jajkaszczypta
soliFarsz200g
serka mascarpone100 g
śmietanki kremówki 36%2 łyżki
cukru pudruWykonanie-
Wodę z
solą i
margaryną zagotować.- Do gorącego płynu wsypać po woli przesianą
mąkę, cały czas mieszać najlepiej drewnianą łyżką .Mieszać do chwili aż ciasto zacznie błyszczeć i odchodzić od ścian . Zestawić z ogniai ostudzić- Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym
jajku i mieszać .(ciasto musi być na tyle ostudzoneaby
białko nie ścięło się .)- Blachę wyłożyć pergaminem , łyżką kłaść porcje ciasta na blachę , formować kulkiPiec w temperaturze 190 stopni ok 15-25 minut w zależności od wielkości .W czasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika- W wysokim pojemniku ubić
śmietankę z
cukrem na sztywno- Porcjami dodawać
serek mascarpone ,delikatnie mieszać.- Ostudzone ptysie przekroić na pół i nakładać do środka masę
serowo śmietanową,przykryć górna połówkąDo masy można dodać
owoce , posiekaną
czekoladę lub
orzechy.Dodatkowo ptysie można posypać
cukrem pudrem.Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem