ßßß
0,5 szklanki wody65 gram masła0,5 szklanki mąki pszennej tortowej1 łyżeczka cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajaszczypta solinadzienie:0,5 litra śmietany kremówki 30%2 śmietanfixy4 płaskie łyżki cukru pudrucukier puder na górę do obsypaniaWodę zagotowujemy z masłem, cukrami i solą, dodajemy mąkę i mieszamy dopóki masa się nie zagęści i nie zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka (około 3 minut). Następnie masę schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy jaja i miksujemy blenderem na idealnie jednolitą masę.Ciasto przekładamy do szprycy do kremów i na blasze wyłozonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (szersze u dołu, zwężające sie ku gorze stożki), mnie wyszło 8 sztuk.Pieczemy najpierw w 200 stopniach przez pierwsze 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy dalsze 15 minut (czyli łącznie 30 minut).Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi piekarnika i w tej pozycji adaptujemy ptysie przez 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je na blat i schładzamy całkowicie.WAŻNE: PODCZAS PIECZENIA ABSOLUTNIE NIE UCHYLAJMY DRZWI PIEKARNIKA, BO PTYSIE NAM KLAPNĄ !Śmietankę ubijamy ze śmietanfixami i cukrem pudrem.Ptysie przekrajamy na pół, do środka szprycą wstrzykujemy śmietankę i przykrywamy "czapeczkami". Na talerzach posypujemy cukrem pudrem.