Wykonanie
Małe królewny do
kawki, pyszności ! :)

0,5 szklanki
wody65 gram
masła0,5 szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
jajaszczypta
solinadzienie:0,5 litra
śmietany kremówki 30%2 śmietanfixy4 płaskie łyżki
cukru pudrucukier puder na górę do obsypania
Wodę zagotowujemy z
masłem,
cukrami i
solą, dodajemy
mąkę i mieszamy dopóki masa się nie zagęści i nie zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka (około 3 minut). Następnie masę schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy
jaja i miksujemy blenderem na idealnie jednolitą masę.Ciasto przekładamy do szprycy do kremów i na blasze wyłozonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (szersze u dołu, zwężające sie ku gorze stożki), mnie wyszło 8 sztuk.Pieczemy najpierw w 200 stopniach przez pierwsze 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy dalsze 15 minut (czyli łącznie 30 minut).Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi piekarnika i w tej pozycji adaptujemy ptysie przez 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je na blat i schładzamy całkowicie.WAŻNE: PODCZAS PIECZENIA ABSOLUTNIE NIE UCHYLAJMY DRZWI PIEKARNIKA, BO PTYSIE NAM KLAPNĄ !
Śmietankę ubijamy ze śmietanfixami i
cukrem pudrem.Ptysie przekrajamy na pół, do środka szprycą wstrzykujemy
śmietankę i przykrywamy "czapeczkami". Na talerzach posypujemy
cukrem pudrem.
