Wykonanie

Cudowne, mięciuteńkie, pachnące
kawą, idealne :) Uwielbiam muffinki - zresztą
pisałam już o tym kilkakrotnie :) Te proste w przygotowaniu maleństwa nadają się zarówno do popołudniowej
kawki w tygodniu jak i na większe przyjęcia by zachwycić gości :) Inspirowałam się przepisem z kalendarza thermomix na rok 2014 jednak moja natura musiała co nieco pozmieniać :)Składniki na 12 szt:150g
cukru120g
masła2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs Crema Gold)20g gorącej
wody120g
mleka2
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego (np domowego - klik)250g
maki pszennej tortowej1/4 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia12 szt.
trufli kawowychponadto:330 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki
cukru pudrukawa rozpuszczalna do oprószeniawykonanie thermomix:Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.Do naczynia miksującego wsypać
cukier - zmiksować 10sek/obr. 10 - przełożyć do innego naczynia.Następnie do naczynia dać
masło i rozpuścić - 4 min/temp.70/obr1 - przełozyć do innego naczynia i wystudzić.Do naczynia wsypać
kawę, zalać gorącą
wodą, dodać
mleko,
jajka i
masło. Zmiksować 10sek/obr.4Następnie dodać
produkty sypkie (
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder,
cukier waniliowy,
sól) Wymieszać 5sek./obr4Do każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta, następnie ponakładać po jednej kawowej
trufli i uzupełnić
ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu chwilkę trzymać w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Oprószyć je
kawą i podawać :) Smacznego :)wykonanie tradycyjne:Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Kawę zalać gorącą
wodą.
Masło rozpuścić i wystudzić.Produkty mokre zmiksować.
Pprodukty sypkie wymieszać a następnie połączyć jedne z drugimi. Wszystko wymieszać krótko ale dokładnie.Do każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta, następnie ponakładać po jednej kawowej
trufli i uzupełnić
ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu chwilkę trzymać w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystudzone muffinki. Oprószyć je
kawą i podawać :) Smacznego :)

