Wykonanie
Może nie należą do najzdrowszych, za to moi znajomi je uwielbiają. Bohaterem dzisiejszego posta będą ptysie, podane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia Kobiet, specjalnie dla moich gości :)
Składniki:Na ciasto:200 ml
wody2 łyżeczki
cukruszczypta
soli85 g
masła115 g
mąki pszennej (z doświadczenia polecam
tortową)2 duże
jajkaNa krem:300 ml
śmietanki 30 %
cukier puder (do smaku)Dodatkowo:
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Do garnka wlałam
wodę, wrzuciłam
masło i
cukier. Powoli podgrzewałam do momentu, aż
masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy
woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam
mąkę z
solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia.2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z
jajkami (po każdym dokładnie mieszając).3. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który łyżką nakładałam płaskie porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Łabędzie szyjki uformowałam przy pomocy szprycy - wyciskałam na oddzielną blaszkę cienkie "dwójki". Odstające końce ciasta można lekko spłaszczyć zwilżonym w zimnej wodzie palcem.4. Szyjki wstawiłam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.5. Ptysie piekłam 30 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, wyjęłam ptysie i nakłułam je wykałaczką, układając je na blasze nakłuciem do góry. Wstawiłam je do wyłączonego piekarnika na jeszcze 5 minut, aby wysuszyły się w środku. Wyjęłam je i ostudziłam.6. Gdy ptysie się studziły, ubiłam
śmietanę dosładzając ją do smaku
cukrem pudrem.7. Wystudzone ptysie przekroiłam wzdłuż na pół, a górną część raz jeszcze przepołowiłam tak, aby jej połówki tworzyły zgrabne skrzydełka.8. Na ptysiowe
spody nałożyłam łyżką
śmietanę, przykryłam skrzydełkami i ustawiłam szyjki. Całość udekorowałam
cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcji