ßßß Cookit - przepis na Delikatny pasztet drobiowy z zieleniną

Delikatny pasztet drobiowy z zieleniną

nazwa

Wykonanie

Pasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z grzybami . Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby nudno. Tym razem postanowiłam przygotować pasztet z mięsa indyczego. Wiedziałam, że będzie delikatniejszy, chudszy, ale na pewno równie smaczny. I nie pomyliłam się. Dodałam do niego sporo siekanej zieleniny i chociaż po upieczeniu nie bardzo ją widać to zapewniam Was, że dzięki niej pasztet ma wyjątkowy smak.
Taki pasztet świetnie smakuje z dodatkiem marynowanych moreli więc dobrze, że jeszcze mam 3 słoiczki w spiżarce. Ale świeżo utarty chrzan i ćwikła z chrzanem też już czekają w lodówce gotowe na święta.
Pasztet z indyka z koperkiem i natką pietruszki
czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 60 minut gotowania + ok. 60 minut pieczenia
składniki:
1 kg mięsa z udźca indyka b/s, b/k
250 g wątróbki z indyka
3 łyżki smalcu kaczego albo masła klarowanego
400 ml wody albo wywaru jarzynowo mięsnego
2 małe kajzerki
1 nieduża cebula
1 marchewka
po kawałeczki korzenia selera i pietruszki, razem wielkości jajka
3 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
50 ml wódki żubrówki
4 małe jajka kurze
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
do formy - 1 łyżka masła
3 łyżki bułki tartej
Jak zrobić pyszny pasztet z indyka?
Warzywa czyli marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę oczyściłam i pokroiłam na nieduże kawałki. Udziec indyka pokroiłam w dużą kostkę. Mięso i jarzyny włożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu ok. godziny aż wszystko zmiękło. Usunęłam liście laurowe i ziele. Wywar zlałam do miski i włożyłam do niego połamane na kawałki bułeczki. Zostawiłam żeby nasiąkły. Na patelni rozpuściłam kaczy smalec i włożyłam kawałki wątróbki z indyka. Kiedy lekko zrumieniła się z jednej strony przewróciłam ją na drugą i na patelnię wlałam żubrówkę. Podpaliłam i poczekałam aż alkohol się wypali. Odstawiłam do przestudzenia.
Ugotowane mięso z warzywami, namoczone w wywarze bułki oraz usmażoną wątróbkę zmieliłam 2 razy w maszynce do mięsa na sitku nr 4. Do masy dodałam także resztę wywaru jaki pozostał z namaczania bułek oraz tłuszcz z patelni po smażeniu wątróbki. Wbiłam jajka, dosypałam posiekaną zieleninę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałam masę wyrabiając ją przez kilka minut.
Naszykowałam foremki, 2 małe keksówki. Wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam masę mięsną i wyrównałam wierzch łyżką zmoczoną zimną wodą. Pasztet piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w foremkach do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce.
Pasztet z indyka doskonale smakuje z domowym chrzanem .
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/04/delikatny-pasztet-drobiowy-z-zielenina.html