Wykonanie
Pasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z
grzybami . Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby nudno. Tym razem postanowiłam przygotować pasztet z
mięsa indyczego. Wiedziałam, że będzie delikatniejszy, chudszy, ale na pewno równie smaczny. I nie pomyliłam się. Dodałam do niego sporo siekanej
zieleniny i chociaż po upieczeniu nie bardzo ją widać to zapewniam Was, że dzięki niej pasztet ma wyjątkowy smak.Taki pasztet świetnie smakuje z dodatkiem marynowanych
moreli więc dobrze, że jeszcze mam 3 słoiczki w spiżarce. Ale świeżo utarty
chrzan i
ćwikła z
chrzanem też już czekają w lodówce gotowe na święta.

Pasztet z
indyka z
koperkiem i
natką pietruszkiczas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 60 minut gotowania + ok. 60 minut pieczeniaskładniki:1 kg
mięsa z udźca
indyka b/s, b/k250 g
wątróbki z
indyka3 łyżki
smalcu kaczego albo
masła klarowanego400 ml
wody albo
wywaru jarzynowo
mięsnego2 małe
kajzerki1 nieduża
cebula1
marchewkapo kawałeczki
korzenia selera i
pietruszki, razem wielkości
jajka3
liście laurowe2 kulki
ziela angielskiego50 ml
wódki żubrówki4 małe
jajka kurze3 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 łyżeczka startej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
solido formy - 1 łyżka
masła3 łyżki
bułki tartej

Jak zrobić pyszny pasztet z indyka?Warzywa czyli
marchewkę,
pietruszkę,
selera i
cebulę oczyściłam i pokroiłam na nieduże kawałki.
Udziec indyka pokroiłam w dużą kostkę.
Mięso i jarzyny włożyłam do garnka. Zalałam
wodą, dodałam
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu ok. godziny aż wszystko zmiękło. Usunęłam
liście laurowe i ziele.
Wywar zlałam do miski i włożyłam do niego połamane na kawałki bułeczki. Zostawiłam żeby nasiąkły. Na patelni rozpuściłam kaczy
smalec i włożyłam kawałki
wątróbki z
indyka. Kiedy lekko zrumieniła się z jednej strony przewróciłam ją na drugą i na patelnię wlałam
żubrówkę. Podpaliłam i poczekałam aż
alkohol się wypali. Odstawiłam do przestudzenia.Ugotowane
mięso z warzywami, namoczone w wywarze
bułki oraz usmażoną
wątróbkę zmieliłam 2
razy w maszynce do
mięsa na sitku nr 4. Do masy dodałam także resztę
wywaru jaki pozostał z namaczania
bułek oraz tłuszcz z patelni po smażeniu
wątróbki. Wbiłam
jajka, dosypałam posiekaną
zieleninę oraz
przyprawy. Dokładnie wymieszałam masę wyrabiając ją przez kilka minut.Naszykowałam foremki, 2 małe keksówki. Wysmarowałam w środku
masłem i wysypałam
bułką tartą. Przełożyłam masę
mięsną i wyrównałam wierzch łyżką zmoczoną zimną
wodą. Pasztet piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w foremkach do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce.Pasztet z
indyka doskonale smakuje z domowym
chrzanem .