Wykonanie
Na imprezowym
stole nie może zabraknąć różnych przekąsek, przegryzek i oczywiście sałatek. Ilość i różnorodność zależy od naszych możliwości i ilości gości. Ale przynajmniej jedna micha pysznej sałatki na pewno na takim
stole się zawsze znajdzie.Sałatki to bardzo wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki
mogę być z samych warzyw,
owoców albo na bazie
ryżu,
makaronu czy
ziemniaków z dodatkiem
mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył
brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam pod ręką. Wyszło bardzo smacznie.Zobacz przepisy na inne dania, które sprawdzą się na karnawałowych imprezach !
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas ostudzenia
ryżuskładniki :150 g
ryżu brązowego5 kiełbasek
piwnych albo frankfurterek200 g
kukurydzy konserwowej4-5
ogórków konserwowych2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1
cebula czerwona1 czubata łyżka
musztardy grillowej1 łyżka
majonezu domowego4-5 łyżek
jogurtu naturalnegodo smaku -
sól,
pieprz czarny mielony,
papryka mielonaJak zrobić
sałatkę ryżową ?
Ryż przepłukałam na sicie i wsypałam do garnka. Zalałam
wodą tak żeby sięgała na na 2 cm nad jego powierzchnię i gotowałam na małym ogniu aż zmiękł i wchłonął płyn. Przestudziłam.
Kiełbaski pokroiłam w plasterki. Użyłam miękkich kiełbasek
piwnych wyglądających jak jeszcze nie ususzone
kabanosy. Możecie użyć jakichś innych podobnych. Do miski wsypałam
ryż poruszony widelcem żeby był sypki. Dodałam
kiełbaski, osączoną
kukurydzę, pokrojone w kostkę
ogórki,
natkę i pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki
cebulę.
Majonez wymieszałam z
musztardą i
jogurtem, dodałam do sałatki i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku i ponownie wymieszałam. Odstawiłam na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce żeby smaki się przeniknęły.Sałatki wychodzi niezbyt duża miska, ale jeśli chcecie więcej to zawsze można zwiększyć ilość poszczególnych składników