ßßß Cookit - przepis na Sałatka ryżowa z kiełbaskami piwnymi

Sałatka ryżowa z kiełbaskami piwnymi

nazwa

Wykonanie

Na imprezowym stole nie może zabraknąć różnych przekąsek, przegryzek i oczywiście sałatek. Ilość i różnorodność zależy od naszych możliwości i ilości gości. Ale przynajmniej jedna micha pysznej sałatki na pewno na takim stole się zawsze znajdzie.
Sałatki to bardzo wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam pod ręką. Wyszło bardzo smacznie.
Zobacz przepisy na inne dania, które sprawdzą się na karnawałowych imprezach !
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas ostudzenia ryżu
składniki :
150 g ryżu brązowego
5 kiełbasek piwnych albo frankfurterek
200 g kukurydzy konserwowej
4-5 ogórków konserwowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula czerwona
1 czubata łyżka musztardy grillowej
1 łyżka majonezu domowego
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
do smaku - sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona
Jak zrobić sałatkę ryżową ?
Ryż przepłukałam na sicie i wsypałam do garnka. Zalałam wodą tak żeby sięgała na na 2 cm nad jego powierzchnię i gotowałam na małym ogniu aż zmiękł i wchłonął płyn. Przestudziłam.
Kiełbaski pokroiłam w plasterki. Użyłam miękkich kiełbasek piwnych wyglądających jak jeszcze nie ususzone kabanosy. Możecie użyć jakichś innych podobnych. Do miski wsypałam ryż poruszony widelcem żeby był sypki. Dodałam kiełbaski, osączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, natkę i pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki cebulę.
Majonez wymieszałam z musztardą i jogurtem, dodałam do sałatki i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku i ponownie wymieszałam. Odstawiłam na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce żeby smaki się przeniknęły.
Sałatki wychodzi niezbyt duża miska, ale jeśli chcecie więcej to zawsze można zwiększyć ilość poszczególnych składników
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/01/saatka-ryzowa-z-kiebaskami-piwnymi.html