Wykonanie
Co zrobić gdy po obiedzie zostanie nam trochę ugotowanego
ryżu ? Oczywiście nie wyrzucamy bo nie chcemy marnować jedzenia. Możemy w bardzo prostu sposób, dodając kilka zwykłych składników, zrobić nowe, smaczne danie np. na kolację albo przekąskę. Wystarczy naprawdę niewiele, zobaczcie sami.Sałatki z resztką
ryżu robiłam już w wielu innych wersjach bo nie umiem jakoś ugotować go tak akurat. Była np.
sałatka ryżowa z
kurczakiem i innymi dobrociami, ale uruchomcie swoją wyobraźnię, zajrzyjcie do lodówki i na pewno wymyślicie swoją, jeszcze pyszniejszą wersję.
czas przygotowania : 10 minutskładniki na 4 - 5 porcji :ok. 1 szkl. ugotowanego
ryżu basmati3 - 4
ogórki konserwowe3 - 4 plastry
szynki konserwowej150 g
kukurydzy konserwowej1/2 małej
ostrej papryczki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
koperku1/2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżeczka
majonezu2 - 3 łyżki
jogurtu naturalnegodo smaku -
sól,
pieprz czarny mielony, ew. odrobina
musztardysposób przygotowania :
ryż wsypałam do miski.
Szynkę i
ogórki pokroiłam w kostkę - dodałam do
ryżu. Dosypałam
zieleninę,
kukurydzę osączoną z zalewy i posiekaną drobno papryczkę.
Jogurt połączyłam z
majonezem i niewielką ilością zalewy z
ogórków (1-2 łyżki) oraz odrobiną
musztardy do smaku. Sos wlałam do sałatki i dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.Właściwie można podawać od razu po przygotowaniu, ale
sałatka będzie smaczniejsza jeśli odstawimy ją chociaż na pół godziny żeby smaki się przegryzły.