ßßß Cookit - przepis na Sałatka ryżowa z szynką

Sałatka ryżowa z szynką

nazwa

Wykonanie

Co zrobić gdy po obiedzie zostanie nam trochę ugotowanego ryżu ? Oczywiście nie wyrzucamy bo nie chcemy marnować jedzenia. Możemy w bardzo prostu sposób, dodając kilka zwykłych składników, zrobić nowe, smaczne danie np. na kolację albo przekąskę. Wystarczy naprawdę niewiele, zobaczcie sami.
Sałatki z resztką ryżu robiłam już w wielu innych wersjach bo nie umiem jakoś ugotować go tak akurat. Była np. sałatka ryżowa z kurczakiem i innymi dobrociami, ale uruchomcie swoją wyobraźnię, zajrzyjcie do lodówki i na pewno wymyślicie swoją, jeszcze pyszniejszą wersję.
czas przygotowania : 10 minut
składniki na 4 - 5 porcji :
ok. 1 szkl. ugotowanego ryżu basmati
3 - 4 ogórki konserwowe
3 - 4 plastry szynki konserwowej
150 g kukurydzy konserwowej
1/2 małej ostrej papryczki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka majonezu
2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku - sól, pieprz czarny mielony, ew. odrobina musztardy
sposób przygotowania : ryż wsypałam do miski. Szynkę i ogórki pokroiłam w kostkę - dodałam do ryżu. Dosypałam zieleninę, kukurydzę osączoną z zalewy i posiekaną drobno papryczkę.
Jogurt połączyłam z majonezem i niewielką ilością zalewy z ogórków (1-2 łyżki) oraz odrobiną musztardy do smaku. Sos wlałam do sałatki i dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.
Właściwie można podawać od razu po przygotowaniu, ale sałatka będzie smaczniejsza jeśli odstawimy ją chociaż na pół godziny żeby smaki się przegryzły.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/saatka-ryzowa-z-szynka.html