Wykonanie
Co zabrać do jedzenia na piknik? Dziś proponuję przepis na
sałatkę ziemniaczaną z
ogórkami konserwowymi. To dobra potrawa do zapakowania w pojemnik na wyprawę w plener. Można ją przechowywać przez kilka godzin poza lodówką i nie
traci smaku, ani się nie psuje.
Sałatka jest połączeniem kremowych
ziemniaków (koniecznie
sałatkowych), chrupiących, kwaśnych
ogórków oraz aromatycznej
dymki i
koperku. Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym
pieprzem.
Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek do dań z grilla. Na imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw
mięsnych i z przyjemnością zajadam wtedy
sałatkę ziemniaczaną. Co i Wam polecam.
Składniki:1 kg
ziemniaków sałatkowych3
ogórki konserwowe2
dymki ze
szczypiorkiem2 czubate łyżki posiekanego
koperkusól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony, do smaku4 łyżki marynaty z
ogórków konserwowych3 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka ostrej
musztardy np. rosyjskiejPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować w skórkach. Po lekkim przestudzeniu obrać
ziemniaki ze skórek, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć
ziemniaki do miski, dodać marynatę z
ogórków, posolić i oprószyć
pieprzem, lekko wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wchłonięcia marynaty przez
ziemniaki.
Ogórki pokroić w niewielką kostkę i dodać do
ziemniaków.Drobno posiekać
koperek i
dymkę, dodać do
ziemniaków.Jeśli
ziemniaki ,,nie wypiły" marynaty, to należy ją odlać przed dodaniem sosu.W miseczce wymieszać
majonez,
jogurt,
musztardę, dodać do sałatki i wymieszać.Przyprawić
sałatkę solą i spora ilością
pieprzu.
Sałatka jest gotowa do spożycia, jednak najlepiej smakuje po 2-3 godzinach przechowywania w lodówce, gdy wszystkie smaki połączą się.SmacznegoTen przepis zgłosiłam do konkursu GRILL PIKNIK MENU,organizowanego przez Delikatesy
Alma 24