ßßß


Składniki:1 kg ziemniaków sałatkowych3 ogórki konserwowe2 dymki ze szczypiorkiem2 czubate łyżki posiekanego koperkusól do smakupieprz czarny świeżo mielony, do smaku4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych3 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiejPrzygotowanie:Ziemniaki ugotować w skórkach. Po lekkim przestudzeniu obrać ziemniaki ze skórek, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać marynatę z ogórków, posolić i oprószyć pieprzem, lekko wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wchłonięcia marynaty przez ziemniaki.Ogórki pokroić w niewielką kostkę i dodać do ziemniaków.Drobno posiekać koperek i dymkę, dodać do ziemniaków.Jeśli ziemniaki ,,nie wypiły" marynaty, to należy ją odlać przed dodaniem sosu.W miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę, dodać do sałatki i wymieszać.Przyprawić sałatkę solą i spora ilością pieprzu.Sałatka jest gotowa do spożycia, jednak najlepiej smakuje po 2-3 godzinach przechowywania w lodówce, gdy wszystkie smaki połączą się.SmacznegoTen przepis zgłosiłam do konkursu GRILL PIKNIK MENU,organizowanego przez Delikatesy Alma 24