Wykonanie
Witajcie w ten czerwcowy weekend,Czasem przychodzi ochota na zjedzenie prostego i sycącego czegoś. Najlepiej z niczego. Czegoś, czyli jakiejś potrawy czy przekąski, która będzie pyszna a jej wykonanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Na pewno zostają Wam czasem jakieś resztki obiadu. Mamy dla Was dziś pomysł na wykorzystanie resztek
ryżu. Nam została saszetka ugotowanego
brązowego ryżu i po chwili spojrzenia w zapasy kuchenne już wiedzieliśmy co z niego zrobić. Co powiecie na
sałatkę z
brązowego ryżu z tuńczykiem? Prosta w wykonaniu, sycąca i doskonała na drugie śniadanie np. do pracy. Świetnie nadaje się również jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół czy przyjęcie. Bardzo lubimy takie potrawy. Polecamy. :)Składniki:- 1 saszetka ugotowanego
brązowego ryżu- 1 puszka
tuńczyka w sosie własnym- 1 puszka
kukurydzy- 6-8 średnich
ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę- 1 garść posiekanej
natki pietruszki- 5 łyżek stołowych dobrej
musztardy- 5 łyżek
oliwy z oliwek-
pieprz czarny do smaku- ewentualnie
sól do smaku (my nie dodawaliśmy
soli)
Wykonanie:Potrzebna będzie miska, do której będziemy po kolei wrzucać poszczególne składniki. Zaczynamy od
ryżu. Dodajemy następnie dokładnie odcedzoną
kukurydzę oraz pokrojone
ogórki konserwowe i posiekaną
natkę. Na tym etapie wymieszajmy składniki zanim dodamy
rybę. Odcedzamy dokładnie
tuńczyka i rozdrabniamy go widelcem, wrzucamy do miski. W małym naczyniu mieszamy składniki sosu –
oliwę z oliwek,
musztardę i
pieprz. Polewamy nim
sałatkę i dokładnie mieszamy.
Sałatka gotowa, można zjadać. :)Pozdrawiamy serdecznie,Ania & Piotrek