ßßß Cookit - przepis na Sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem

Sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Witajcie w ten czerwcowy weekend,
Czasem przychodzi ochota na zjedzenie prostego i sycącego czegoś. Najlepiej z niczego. Czegoś, czyli jakiejś potrawy czy przekąski, która będzie pyszna a jej wykonanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Na pewno zostają Wam czasem jakieś resztki obiadu. Mamy dla Was dziś pomysł na wykorzystanie resztek ryżu. Nam została saszetka ugotowanego brązowego ryżu i po chwili spojrzenia w zapasy kuchenne już wiedzieliśmy co z niego zrobić. Co powiecie na sałatkę z brązowego ryżu z tuńczykiem? Prosta w wykonaniu, sycąca i doskonała na drugie śniadanie np. do pracy. Świetnie nadaje się również jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół czy przyjęcie. Bardzo lubimy takie potrawy. Polecamy. :)
Składniki:
- 1 saszetka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 6-8 średnich ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek stołowych dobrej musztardy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz czarny do smaku
- ewentualnie sól do smaku (my nie dodawaliśmy soli)
Wykonanie:
Potrzebna będzie miska, do której będziemy po kolei wrzucać poszczególne składniki. Zaczynamy od ryżu. Dodajemy następnie dokładnie odcedzoną kukurydzę oraz pokrojone ogórki konserwowe i posiekaną natkę. Na tym etapie wymieszajmy składniki zanim dodamy rybę. Odcedzamy dokładnie tuńczyka i rozdrabniamy go widelcem, wrzucamy do miski. W małym naczyniu mieszamy składniki sosu – oliwę z oliwek, musztardę i pieprz. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy.
Sałatka gotowa, można zjadać. :)
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania & Piotrek
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2015/06/saatka-z-brazowego-ryzu-z-tunczykiem.html