ßßß Cookit - przepis na Tarta z makiem, figami i migdałami

Tarta z makiem, figami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami, już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem.
Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj brak :D W trakcie wieczornych pogaduch okazało się, że także Agnieszka z najsmaczniejsze.pl ma figi i też upiekła tartę. Wielkie umysły myślą podobnie ? Chyba tak i dzięki temu na weekend macie dwie propozycje na pyszne figowe wypieki - moja tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba.
Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki z figami i wątróbką
czas przygotowania : ok. 90 minut + czas studzenia
składniki :
CIASTO - 200 g mąki pszennej luksusowej
1/5 łyżeczki soli
100 g masła
70 g cukru pudru
2 żółtka
NADZIENIE - 100 g suchego maku mielonego
ok. 200 ml mleka
1 jajko - oddzielnie żółtko i białko
50 g cukru pudru
9 łyżek mielonych migdałów
2 łyżki rumu
6 łyżek śmietanki słodkiej 30 %
DODATKOWO - 8 dorodnych fig
30 g migdałów w słupkach
ok. 50-80 g marcepanu
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek cukru pudru
sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam razem z solą i cukrem. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu, powinien powstać taki mokry piasek. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam je w dysk, zawinęłam w folię spożywczą, schowałam do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowałam lekko podsypując mąką. Pomagając sobie wałkiem przeniosłam ciasto do formy, wylepiłam nim spód i brzegi, dociskając. Użyłam formy do tarty o śr. 22 cm. Ciasto nakłułam gęsto widelcem i przykryłam arkuszem folii aluminiowej a na nią wysypałam warstwę obciążnika - może być suchy groch, fasola, kulki ceramiczne... Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piekłam ok. 12 minut. Po upieczeniu wyjęłam formę a z ciasta usunęłam folię.
NADZIENIE - mak wsypałam do rondelka, zalałam mlekiem, gotowałam na malutkim ogniu ok. 20-30 minut aż wchłonął cały płyn - masa powinna być prawie sucha. Trzeba często mieszać i pilnować żeby mak się nie przypalił. Odstawiłam do ostudzenia. Zimny wymieszałam z mielonymi migdałami, rumem, śmietanką i żółtkiem. Białko ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier i jeszcze chwilę ubijałam. Dodałam do masy makowej i delikatnie wmieszałam. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na podpieczony spód.
Figi umyłam i osuszyłam. Poprzekrawałam je od góry na krzyż, ale nie docinając do podstawy, i lekko rozchyliłam. Ułożyłam, jedna przy drugiej, wokół brzegu tarty i lekko wciskając je w nadzienie makowe. Tartę ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam, odstawiłam do ostudzenia.
Słupki migdałowe lekko zrumieniłam na suchej patelni. Z soku cytrynowego i cukru pudru utarłam lukier. Przy pomocy pędzelka posmarowałam nim jeszcze leciutko ciepłą tartę - owoce dzięki temu będą błyszczące. W środek każdej figi włożyłam kuleczkę marcepanu a całość posypałam słupkami migdałowymi.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/09/na-deser-tarta-z-makiem-figami-i.html