Wykonanie
Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z
kurkami, już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z
figami i
makiem.Właściwie to miało być ciasto ze
śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne
figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć
figę z
makiem i tylko
pasternaku tutaj brak :D W trakcie wieczornych pogaduch okazało się, że także Agnieszka z najsmaczniejsze.pl ma
figi i też upiekła tartę. Wielkie umysły myślą podobnie ? Chyba tak i dzięki temu na weekend macie dwie propozycje na pyszne
figowe wypieki - moja
tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba.
Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego
kurczaka albo sałatki z
figami i
wątróbką
czas przygotowania : ok. 90 minut + czas studzeniaskładniki :CIASTO - 200 g
mąki pszennej luksusowej1/5 łyżeczki
soli100 g
masła70 g
cukru pudru2
żółtkaNADZIENIE - 100 g suchego
maku mielonegook. 200 ml
mleka1
jajko - oddzielnie
żółtko i
białko50 g
cukru pudru9 łyżek mielonych
migdałów2 łyżki
rumu6 łyżek
śmietanki słodkiej 30 %DODATKOWO - 8 dorodnych fig30 g
migdałów w słupkachok. 50-80 g marcepanu2-3 łyżki
soku z cytrynykilka łyżek
cukru pudru
sposób przygotowania : CIASTO -
mąkę przesiałam razem z
solą i
cukrem. Dodałam pokrojone na kawałki zimne
masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu, powinien powstać taki mokry piasek. Dodałam
żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam je w dysk, zawinęłam w folię spożywczą, schowałam do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowałam lekko podsypując
mąką. Pomagając sobie wałkiem przeniosłam ciasto do formy, wylepiłam nim spód i brzegi, dociskając. Użyłam formy do tarty o śr. 22 cm. Ciasto nakłułam gęsto widelcem i przykryłam arkuszem folii aluminiowej a na nią wysypałam warstwę obciążnika - może być suchy
groch,
fasola, kulki ceramiczne... Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piekłam ok. 12 minut. Po upieczeniu wyjęłam formę a z ciasta usunęłam folię.NADZIENIE -
mak wsypałam do rondelka, zalałam
mlekiem, gotowałam na malutkim ogniu ok. 20-30 minut aż wchłonął cały płyn - masa powinna być prawie sucha. Trzeba często mieszać i pilnować żeby
mak się nie przypalił. Odstawiłam do ostudzenia. Zimny wymieszałam z mielonymi
migdałami,
rumem,
śmietanką i
żółtkiem.
Białko ubiłam na sztywną pianę, dodałam
cukier i jeszcze chwilę ubijałam. Dodałam do masy makowej i delikatnie wmieszałam. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na podpieczony spód.
Figi umyłam i osuszyłam. Poprzekrawałam je od góry na krzyż, ale nie docinając do podstawy, i lekko rozchyliłam. Ułożyłam, jedna przy drugiej, wokół brzegu tarty i lekko wciskając je w nadzienie
makowe. Tartę ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam, odstawiłam do ostudzenia.Słupki
migdałowe lekko zrumieniłam na suchej patelni.
Z soku cytrynowego i
cukru pudru utarłam
lukier. Przy pomocy pędzelka posmarowałam nim jeszcze leciutko ciepłą tartę -
owoce dzięki temu będą błyszczące. W środek każdej
figi włożyłam kuleczkę marcepanu a całość posypałam słupkami migdałowymi.