Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszne ptysiowe gniazda z masą budyniową. To moje ulubione małe słodkości, choć jest z nimi trochę pacy. Pocieszające jest jednak to, że zawsze sie udają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę
śliwkową.

Składniki na ciasto:100 g
masła1 szklanka
maki1 szklanka
wody4
jajkaszczypta
soliKrem:0,7 l
mleka2 opakowania budyniu
śmietankowego150 g
masła2
żółtka4 łyżki
cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wodę z
masłem zagotować w rondelku, dodać
mąkę i
sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać
jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe
kułka. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste. Uwaga, piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwierać, bo ptysie opadną.Z budyniu i
mleka zagotować gęsty krem, ostudzić. W misce utrzeć
masło z
cukrem pudrem i
żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony
budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.

Upieczone ptysie przeciąć
ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić krążki. Przykryć wierzchnią warstwą i posypać
cukrem pudrem. Można podawać, smacznego.