Wykonanie
450 g
mąki chlebowej pszennej2 łyżeczki
soli½ łyżeczki
cukru pudru6 g
drożdży suszonych50 g
masła lub
margaryny250 ml letniego
mleka1
jajkoDo posmarowania:1
żółtko15 ml
wodymak,
sezam na posypkęWykonanie:Wymieszać
mąkę i
sól, dodać
drożdże i
cukier. Następnie dodać
masło i siekać aż mikstura będzie przypominać okruchy (ja wsypałam wszystko do robota i posiekałam tam, a następnie przełożyłam wszystko do miski). Zrobić wgłębienie i wlać w nie
mleko i
jajko. Wymieszać aż powstanie ciasto, które następnie wykładamy na lekko opruszoną
mąką powierzchnię. Wyrabiać przez 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż ciasto podwoi swoja objętość.Następnie wyłożyć ciasto na opruszoną
mąką powierzchnię, nacisnąć, żeby odgazować i ugniatać przez kolejne 2, 3 minuty. Podzielić na 12 równych części i uformować bułeczki.Warkocze: Podzielić kawałek na 3 równe części. Uformować wałki o równej długości. Sczepić 3 wałki i upleść warkocz niezbyt ciasno. Końce złączyć i zawinąć pod spód.Wiejskie bułeczki: Kawałek podzielić na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Uformować płaskie kule. Mniejszy kawałek wyłożyć na większy i drewnianą łyżką zrobić dziurę przez środek.Węzły: Uformować długi wałek i zawiązać go w pojedynczy węzeł.Gotowe bułeczki wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze w dużych odstępach. Przykryć naoliwioną folią przylepną i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wymieszać
żółtko z
wodą i posmarować
bułki. Posypać
makiem lub
sezamem. Piec przez 15-18 minut aż będą złote. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.