Wykonanie
Robiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj . Polecam...są proste i bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne..Do bułeczki miodek lub dżemik ,do tego szklanka
mleka...i śniadanko gotowe..

4 szkl.
mąki pszennej2 opakowania
suszonych drożdży (po 7 g)1/4 szkl. ciepłej
wody1 1/4 szkl.
mleka2 łyżki prawdziwego
masła (będą miały lepszy smak niż na
margarynie)3/4 łyżeczki
soli3 łyżki
cukruDo dekoracji:1
jajkołyżka
mlekasezam,
mak,
pestki dyniW dużej misce rozpuścić
drożdże w ciepłej wodzie.
Masło,
mleko,
cukier i
sól podgrzać w garnku (nie gotować).
Mąkę wsypać do miski z
drożdżami, dodać podgrzane
mleko i dokładnie wymieszać / wyrobić.Przełożyć ciasto do wysmarowanej
masłem miski, posmarować roztopionym
masłem ciasto po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną delikatnie
mąką stolnicę / blat. Rozpłaszczyć na placek o wysokości około 2 cm.Ostrą szklanką wycinać koła, każde zwijać jak roladę i delikatnie sklejać brzegi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do odpoczęcia na 15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować roztrzepanym
jajkiem z
mlekiem i posypać np.
sezamem lub
makiem. Ten krok można pominąć, ale dzięki
jajku bułeczki będą miały ładną, błyszczącą skórkę. Bułeczki możesz naciąć od góry, ale nie trzeba.



