Wykonanie
Pyszne, pachnące
masłem bułeczki. Idealne do przygotowania na kolację - wtedy można je zjeść jeszcze gorące. Dość długo zachowują świeżość, ale to raczej zbędna informacja, bo wyciągnięte z piekarnika - znikają w okamgnieniu:)
Sezam zastąpić można także
makiem, gruboziarnistą
solą,
kminkiem czy
czarnuszką.
SKŁADNIKI (na 12 bułeczek):300 ml letniego
mleka50 g
masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
suszonych drożdży lub 10 g świeżych1
żółtko2 łyżeczki
soli500-575 g
mąki pszennej - dobra będzie wysokoglutenowa1
jajko roztrzepane z 2 łyżeczkami
wodyziarna
sezamuWYKONANIE:W dużej misce wymieszaj ze sobą
mleko,
masło,
cukier i
drożdże - zostaw na 15 minut, by składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie dodaj
żółtko,
sól i 275 g
mąki. Wyrabiaj wszystko rękami lub mikserem z zamocowanymi końcówkami do
ciasta drożdżowego. Dodaj drugą połowę
mąki i wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste oraz zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto umieść w misce obsypanej lekko
mąką, przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany
mąką blat i rolujemy z niego wałek, dzieląc go na 12 części, mniej więcej równej wielkości. Następnie każdą część ponownie rolujemy, by powstał mniejszy wałek, i zawiązujemy ją jak sznurek - na węzełek. Uformowane bułeczki przekładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową i przykrywamy jeszcze na 1-1,5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy
bułki jajkiem wymieszanym z
wodą i posypujemy ziarnami
sezamu. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 °C. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane
masłem, które natychmiast się na nich roztapia:)
Smacznego!Przepis pochodzi z książki The complete book of baking Carole Clements.