ßßß
SKŁADNIKI (na 12 bułeczek):300 ml letniego mleka50 g masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka cukru2 łyżeczki suszonych drożdży lub 10 g świeżych1 żółtko2 łyżeczki soli500-575 g mąki pszennej - dobra będzie wysokoglutenowa1 jajko roztrzepane z 2 łyżeczkami wodyziarna sezamuWYKONANIE:W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, masło, cukier i drożdże - zostaw na 15 minut, by składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie dodaj żółtko, sól i 275 g mąki. Wyrabiaj wszystko rękami lub mikserem z zamocowanymi końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodaj drugą połowę mąki i wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste oraz zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto umieść w misce obsypanej lekko mąką, przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rolujemy z niego wałek, dzieląc go na 12 części, mniej więcej równej wielkości. Następnie każdą część ponownie rolujemy, by powstał mniejszy wałek, i zawiązujemy ją jak sznurek - na węzełek. Uformowane bułeczki przekładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową i przykrywamy jeszcze na 1-1,5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 °C. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, które natychmiast się na nich roztapia:)

Smacznego!Przepis pochodzi z książki The complete book of baking Carole Clements.