ßßß Cookit - przepis na Pagnotelle di Pasqua czyli wielkanocne bochenki

Pagnotelle di Pasqua czyli wielkanocne bochenki

nazwa

Wykonanie

W tamtym roku na Wielkanoc zaproponowałam Wam Casatiello napoletano, które cieszyło się ogromna popularnością na blogu.
W tym roku chciałabym Wam zaproponować coś podobnego pagnottelle di Pasqua czyli bochenki wielkanocne w dosłownym tego słowa tłumaczeniu.
Chlebek i jajeczko w jednym, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podać Wam przepisu.
Przepis jest banalnie prosty, zresztą sami zobaczcie.
Zapraszam ;-)
Składniki na 4 pagnottelle:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
10 suszonych drożdży
250 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 żółtko
80 g masła
sezam
Do dekoracji:
4 jajka
sezam
Przygotowanie:
W małym garnuszku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego drożdże.
Mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Wszystkie składniki (oprócz sezamu) umieszczamy w maszynie do pieczenia lub malakserze wg kolejności: płynne, sypkie, na samym końcu rozczyn.
Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Nie zapominamy, by po sygnale dźwiękowym wsypać sezam.
Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Jeśli nie mamy maszyny do pieczenia i malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie.
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej misy. Dodajemy jajko, masło i sól.
Na samym końcu dodajemy rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy 30 minut.
Pod koniec dodajemy sezam i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Ciasto ponownie zagniatamy i wykładamy na stolnicę.
Dzielimy na cztery części.
Z każdej formujemy wałeczek.
Dzielimy na pół i zaplatamy w warkocz.
Zlepiamy końce, formując wianuszki.
W środek każdego chlebka wkładamy jajko i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Układamy wianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko mieszamy z wodą i smarujemy wianki. Posypujemy sezamem.
Pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo wianki będą zbyt suche.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/03/pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne.html