ßßß
Składniki na 4 pagnottelle:Ciasto:500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli10 suszonych drożdży250 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru1 jajko1 żółtko80 g masłasezamDo dekoracji:4 jajkasezamPrzygotowanie:W małym garnuszku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego drożdże.Mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.Wszystkie składniki (oprócz sezamu) umieszczamy w maszynie do pieczenia lub malakserze wg kolejności: płynne, sypkie, na samym końcu rozczyn.Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.Nie zapominamy, by po sygnale dźwiękowym wsypać sezam.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.Jeśli nie mamy maszyny do pieczenia i malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie.Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej misy. Dodajemy jajko, masło i sól.Na samym końcu dodajemy rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy 30 minut.Pod koniec dodajemy sezam i wyrabiamy na gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.Ciasto ponownie zagniatamy i wykładamy na stolnicę.
Dzielimy na cztery części.
Z każdej formujemy wałeczek.
Dzielimy na pół i zaplatamy w warkocz.
Zlepiamy końce, formując wianuszki.
W środek każdego chlebka wkładamy jajko i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Układamy wianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko mieszamy z wodą i smarujemy wianki. Posypujemy sezamem.
Pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo wianki będą zbyt suche.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)