Wykonanie
W tamtym roku na Wielkanoc zaproponowałam Wam Casatiello napoletano, które cieszyło się ogromna popularnością na blogu.W tym roku chciałabym Wam zaproponować coś podobnego pagnottelle di Pasqua czyli bochenki wielkanocne w dosłownym tego słowa tłumaczeniu.Chlebek i jajeczko w jednym, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podać Wam przepisu.Przepis jest banalnie prosty, zresztą sami zobaczcie.Zapraszam ;-)
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/-135401654.jpg)
Składniki na 4 pagnottelle:Ciasto:500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli10
suszonych drożdży250 ml letniego
mleka1 łyżeczka
cukru1
jajko1
żółtko80 g
masłasezamDo dekoracji:4
jajkasezamPrzygotowanie:W małym garnuszku podgrzewamy
mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego
drożdże.Mieszamy do momentu aż
drożdże rozpuszczą się w
mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.Wszystkie składniki (oprócz
sezamu) umieszczamy w maszynie do pieczenia lub malakserze wg kolejności: płynne, sypkie, na samym końcu rozczyn.Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.Nie zapominamy, by po sygnale dźwiękowym wsypać
sezam.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.Jeśli nie mamy maszyny do pieczenia i malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie.Przesiewamy
mąkę i wsypujemy do dużej misy. Dodajemy
jajko,
masło i
sól.Na samym końcu dodajemy rozczyn
drożdżowy. Wyrabiamy 30 minut.Pod koniec dodajemy
sezam i wyrabiamy na gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.Ciasto ponownie zagniatamy i wykładamy na stolnicę.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/-1283608589.jpg)
Dzielimy na cztery części.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/-791247346.jpg)
Z każdej formujemy wałeczek.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/-439231512.jpg)
Dzielimy na pół i zaplatamy w warkocz.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/1910723122.jpg)
Zlepiamy końce, formując wianuszki.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/1419216064.jpg)
W środek każdego
chlebka wkładamy
jajko i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/-1702931376.jpg)
Układamy wianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko mieszamy z
wodą i smarujemy wianki. Posypujemy
sezamem.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2015_slash_03_slash_pagnotelle-di-pasqua-czyli-wielkanocne/l/1378949364.jpg)
Pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo wianki będą zbyt suche.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)