ßßß Cookit - przepis na Bułeczki sezamowe

Bułeczki sezamowe

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z Pracowni Wypieków i pyszne bułeczki.
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)
2 łyżeczki cukru
400 g mąki pszennej
250 ml mleka w temp pokojowej lub lekko podgrzanego
40 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka pasty sezamowej tahini* (opcjonalnie, ale warto!)[nie dałam]
2 łyżki nasion sezamu**
Do posmarowania:
1 jajko
3 łyżki mleka
szczypta soli
Drożdże ,cukier i 2 łyżki mleka wymieszać i odstawić na 10 minut.Do mąki wlać rozczyn z drożdży i pozostałe składniki .Zagnieść ciasto. Ciasto będzie sprężyste, ale miękkie. Powinno łatwo odchodzić od ręki i się nie kleić. Nie podsypywać mąką - jeśli za bardzo klei się do rąk, ręce posmarować odrobiną oliwy i zagnieść np.mikserem z hakiem - zajmuje to ok. 5-7 minut.Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryći odstawić do wyrastania na 1 godzinę (lub dłużej, ciasto powinno podwoić objętość).[ja wszystkie składniki umieściłam w automacie do chleba i tam ciasto było zagniatane i rosło].Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, z których formujemy paluchy lub okrągłe bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Piekrnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i szczyptą soli, wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu lub wlać taką samą ilość wody. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st C, piec kolejne 12-18 minut (bułeczki powinny być ładnie rumiane, w razie czego należy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5-6 minut).
*Pastę sezamową tahini można kupić we wszystkich sklepach ekologicznych. Jest jasna i ciemna. Ja zwykle używam jasnej.
**Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Sezam wsypujemy na blaszkę i prażymy 10 minut. Po ok. 5 minutach należy poruszać blaszką, by nasiona prażyły się równomiernie. [ja sezam uprażyłam na suchej patelni].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/02/1182-bueczki-sezamowe.html