Wykonanie
Kolejny przepis z Pracowni Wypieków i pyszne bułeczki.20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka
drożdży suszonych instant)2 łyżeczki
cukru400 g
mąki pszennej250 ml
mleka w temp pokojowej lub lekko podgrzanego40 g miękkiego
masła1,5 łyżeczki
soli1 łyżka pasty sezamowej tahini* (opcjonalnie, ale warto!)[nie dałam]2 łyżki nasion
sezamu**Do posmarowania:1
jajko3 łyżki
mlekaszczypta
soliDrożdże ,
cukier i 2 łyżki
mleka wymieszać i odstawić na 10 minut.Do
mąki wlać rozczyn z
drożdży i pozostałe składniki .Zagnieść ciasto. Ciasto będzie sprężyste, ale miękkie. Powinno łatwo odchodzić od ręki i się nie kleić. Nie podsypywać
mąką - jeśli za bardzo klei się do rąk, ręce posmarować odrobiną
oliwy i zagnieść np.mikserem z hakiem - zajmuje to ok. 5-7 minut.Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryći odstawić do wyrastania na 1 godzinę (lub dłużej, ciasto powinno podwoić objętość).[ja wszystkie składniki umieściłam w automacie do
chleba i tam ciasto było zagniatane i rosło].Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, z których formujemy paluchy lub okrągłe bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Piekrnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z
mlekiem i szczyptą
soli, wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek
lodu lub wlać taką samą ilość
wody. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st C, piec kolejne 12-18 minut (bułeczki powinny być ładnie rumiane, w razie czego należy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5-6 minut).*Pastę
sezamową tahini można kupić we wszystkich sklepach ekologicznych. Jest jasna i ciemna. Ja zwykle używam jasnej.**Piekarnik nagrzewamy do 190 st C.
Sezam wsypujemy na blaszkę i prażymy 10 minut. Po ok. 5 minutach należy poruszać blaszką, by nasiona prażyły się równomiernie. [ja
sezam uprażyłam na suchej patelni].