Wykonanie
Nie ma to jak świeże bułeczki na śniadanie. Do tego jeszcze ta
maślaną nutą…Przepis pochodzi od Izy .Składniki:1 szklanki
mleka letniego1/2 kostki roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru3
jajka5 szklanek
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
suszonych drożdży lub 20g świeżych
masło do posmarowania lub
jajkoDrożdże rozpuszczamy w
mleku i cukrze. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam ciasto w maszynie – program
makaron). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 10 minut. Smarujemy wierzch roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 20 minut.