Wykonanie
Składniki12 sztukszczypta
szafranu (około 20 nitek lub do smaku)100 ml letniego
mleka370 g
mąki pszennej tortowej50 g drobnego
cukru7 g (1 saszetka)
suszonych drożdży instant1 łyżeczka
soli3
jajka170 g miękkiego
masłaodrobina roztrzepanego
jajka do posmarowania ciastaPotrzebna będzie: forma na muffiny z 12 wgłębieniami lub 2 małe formy keksowePrzygotowanie
Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z letnim
mlekiem. Do misy przesiać
mąkę, dodać
cukier,
drożdże,
sól,
jajka i
mleko z
szafranem. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą haka miksera. Następnie dodawać miękkie
masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub mieszadłem miksera (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki i
boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Formę na muffiny z 12 wgłębieniami wysmarować
masłem i wyłożyć kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części oderwać kawałeczek ciasta i ulepić z niego małą kuleczkę, z reszty ulepić większą kulę. W większej kuli zrobić dziurkę, w którą włożyć mniejszą kulkę. Układać we wgłębieniach formy. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. Gdy pod koniec pieczenia bułeczki będą już odpowiednio zrumienione, uchylić piekarnik i szybko położyć na wierzch kawałek folii aluminiowej. Piec do końca podanego czasu.Brioszki pieczone w formach keksowychSkładniki i przygotowanie jak powyżej, zamiast formy na muffiny, pieczemy 2 podłużne brioszki w dwóch formach keksowych. Z ciasta lepimy 12 kulek i układamy je (po 6 sztuk), jedna obok drugiej w dwóch małych formach keksowych posmarowanych
masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy podobnie jak powyżej.Do wyrośniętego ciasta, przed podzieleniem go na 12 części, można wgnieść garść kandyzowanej skórki (wcześniej namoczonej przez 5 minut w małej ilości gorącej
wody).