Wykonanie

Dawno nie gościły na moim blogu
bułki, postanowiłam więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki to pyszne bułeczki na
jogurcie. Smakują doskonale zarówno w wersji
śniadaniowej na słodko z
dżemem, oraz jako dodatek do domowych hamburgerów. Polecam wam bardzo :) Ja na pewno jeszcze nie raz do nich powrócę :)Składniki na 12 szt:500 g
mąki pszennej 1 łyżka
cukru 1,5 łyżeczki
soli 8 g
drożdży suchych (1 opakowanie) lub 20-42g świeżych (w zależności od tego jak szybko chcemy by wyrosły)200 g
jogurtu (naturalnego lub greckiego)120 ml
mleka 1
jajko 60 g
masłaponadto:1
jajko do posmarowania
sezam do posypaniaWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić (mozna użyć do tego malaksera lub maszyny do
chleba - opcja wyrabianie/rośnięcie. ) Wyrobione bardzo dokładnie ciasto odstawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.(powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, a z każdej formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawiamy na ok 40 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20-25 min w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.Smacznego :)


