ßßß

Składniki na 32 ślimaczki:zaczyn1 łyżeczka cukrupół szklanki letniej wody1 opakowanie suszonych drożdżyciasto właściwespieniony zaczyn2 małe jajka (u mnie od zielononóżek)170 ml letniego mleka2 łyżki oliwy600 g maki 4502 płaskie łyżeczki solinadzienie4 łyżki pasty sezamowej4 łyżki drobnego cukru1 łyżka miękkiego masłado posmarowania1 żółtko2 łyżki mlekacukier trzcinowy, do posypaniaW dzieży robota wymieszać wodę z cukrem. Posypać suszonymi drożdżami i odstawić, aż się spieni. Mąkę połączyć z solą. Jajka roztrzepać z mlekiem i oliwą. Dodawać, stopniowo, do spienionego zaczynu składniki i wyrobić gładkie ciasto (około sześć minut). Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Podwojone ciasto przebić pięścią i podzielić na dwie części. Z pierwszej przygotujemy słodkie bułeczki, z drugiej wytrawne, z parmezanem (w innym wpisie przepis). Jedną odłożyć, przykrytą folią i ściereczką. Drugą podzielić na szesnaście kawałków (około 25 g). Posmarować dłonie oliwą i uformować kulki. Przykryć ściereczka na piętnaście minut. W tym czasie wymieszać pastę sezamową z cukrem i masłem(powinna mieć zwartą konsystencję, ale dać się smarować). Przygotować blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Każdą kulkę rozwałkować na placek, posmarować czubatą łyżeczką tahiny i zrolować.
Zrolowany wałeczek powinien mieć około 25 cm długości. Zwinąć go w ślimaka, końcówkę podłożyć pod spód, ułożyć na blasze i spłaszczyć ręką.
Tak przygotowane bułeczki, przykryć ściereczką i odczekać kilka minut, aż lekko podrosną. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach przez 23 minuty, w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku.