Wykonanie
Kolejna odsłona pysznej
śniadaniowej bułeczki . Tym razem posypane
makiem chrupaliśmy jeszcze cieplutkie z
masełkiem ..szkoda ,że nie domowym ale kto by się tam czepiał szczegółów jak takie pyszności na
stole …. Pyszne nawet same , ich środek jest mięciutki i smaczny , nie dmuchany jak u sklepowych obłoczków .. 😉
Składniki :4 szklanki
maki pszennej 5501 szklanka
mleka0,5 szklanki
wody -ciepłej1 paczka
suszonych drożdży 7 g1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
masła1
jajko2 łyżki
makuDo podgrzanego , ciepłego
mleka wsypujemy
drożdże , 2 łyżki
mąki ,
cukier – mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 20 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce , koło grzejnika lub kominka ( naczynie powinno
mieć wysokie brzegi , bo zaczyn mocno urośnie ) . Do miski wsypujemy resztę
mąki , dodajemy wyrośnięty zaczyn
drożdżowy ,
sól , roztopione ciepłe
masło ( nie może być gorące bo zabije
drożdże ) i ciepłą
wodę . Wyrabiamy dokładnie i długo , aż ciasto zacznie odchodzić od rąk , ja do wyrabiania używam maszynki do
chleba 😉 Wyrobione ciasto wkładamy do posypanej
mąką miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod grzejnik lub obok kominka na 30 minut . Po tym czasie , wyrośnięte ciasto formujemy w wałek , tniemy nożem na 10 równych części i każda z nich kształtujemy w kulkę , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce , po tym czasie na każdej
bułce robimy grzbietem noża nacięcie , prawie do końca , ale nie przecinając
bułki . Wierzch każdej bułeczki smarujemy cieniutko roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
makiem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i pieczemy 30 minut . Wyciągamy z piekarnika na gorąco i układamy na ruszcie do przestygnięcia .
Potem już tylko chrupiemy .. 😉 Smacznego !