ßßß
Składniki :4 szklanki maki pszennej 5501 szklanka mleka0,5 szklanki wody -ciepłej1 paczka suszonych drożdży 7 g1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła1 jajko2 łyżki maku
Do podgrzanego , ciepłego mleka wsypujemy drożdże , 2 łyżki mąki , cukier – mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 20 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce , koło grzejnika lub kominka ( naczynie powinno mieć wysokie brzegi , bo zaczyn mocno urośnie ) . Do miski wsypujemy resztę mąki , dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy , sól , roztopione ciepłe masło ( nie może być gorące bo zabije drożdże ) i ciepłą wodę . Wyrabiamy dokładnie i długo , aż ciasto zacznie odchodzić od rąk , ja do wyrabiania używam maszynki do chleba 😉 Wyrobione ciasto wkładamy do posypanej mąką miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod grzejnik lub obok kominka na 30 minut . Po tym czasie , wyrośnięte ciasto formujemy w wałek , tniemy nożem na 10 równych części i każda z nich kształtujemy w kulkę , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce , po tym czasie na każdej bułce robimy grzbietem noża nacięcie , prawie do końca , ale nie przecinając bułki . Wierzch każdej bułeczki smarujemy cieniutko roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i pieczemy 30 minut . Wyciągamy z piekarnika na gorąco i układamy na ruszcie do przestygnięcia . Potem już tylko chrupiemy .. 😉 Smacznego !