Wykonanie
Pyszne , słodkie
bułki z chrupiącą kruszonką , doskonałe na śniadanie , z
masełkiem ,
dżemem …lub
miodem 😉 Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe , kiedy są pachnące i mięciutkie …kubek kawusi lub
mleka i wszyscy są w niebie 😉 Nieważne , czy to niedzielny poranek , czy sobotnia kolac ja 😉
Składniki :3 czubate szklanki
mąki pszennej 550 -luksusowa1 saszetka
drożdży suszonych ( 7 g )200 ml ciepłego
mleka100 ml letniej
wody1 łyżka
cukru2 łyżki
masłaszczypta
soli1
jajko do posmarowania
bułekKruszonka :1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1/2 kostki
masłaDo wysokiego naczynia wsypujemy
drożdże ,
cukier , dodajemy jedną łyżkę
mąki i wlewamy ciepłe , ale nie gorące
mleko . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią
wodę , całą resztę
mąki ,roztopione
masło ,
sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do
chleba ) , gdyby ciasto było zbyt zwarte- twarde , można dolać troszkę
wody . Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej
mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . W
między czasie rękami wyrabiamy wszystkie składniki na kruszonkę , ma być sypka (
masło używamy jak do ciasta kruchego , nie roztopione ) jeśli jest kleista dodajemy więcej
mąki i
cukru , aż do momentu gdy zacznie się kruszyć 😉 . Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10 porcji ( jak na zdjęciu ) , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy
mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tępa stroną noża wykonujemy głębokie nacięcie , prawie do samego końca , smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce .