ßßß
Składniki :3 czubate szklanki mąki pszennej 550 -luksusowa1 saszetka drożdży suszonych ( 7 g )200 ml ciepłego mleka100 ml letniej wody1 łyżka cukru2 łyżki masłaszczypta soli1 jajko do posmarowania bułekKruszonka :1 szklanka cukru1 szklanka mąki1/2 kostki masła
Do wysokiego naczynia wsypujemy drożdże , cukier , dodajemy jedną łyżkę mąki i wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią wodę , całą resztę mąki ,roztopione masło , sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba ) , gdyby ciasto było zbyt zwarte- twarde , można dolać troszkę wody . Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . W między czasie rękami wyrabiamy wszystkie składniki na kruszonkę , ma być sypka ( masło używamy jak do ciasta kruchego , nie roztopione ) jeśli jest kleista dodajemy więcej mąki i cukru , aż do momentu gdy zacznie się kruszyć 😉 . Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10 porcji ( jak na zdjęciu ) , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tępa stroną noża wykonujemy głębokie nacięcie , prawie do samego końca , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce .