ßßß
Składniki:3 sdzklanki białej mąki1,5 łyżeczki drożdży suszonych1,5 łyżeczki cukru1,25 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżki masła3/4 szklanki wodyJa ciasto wyrabiam w maszynie. [ja wyrobiłam rączkami i podzieliłam od razu na 6 części i odstawiłam do wyrośnięcia]Po wyjęciu dzielimy na 12 części, z każdej części toczymy wałeczek długości około 30 cm.zawiązujemy luźny supełek, końce owijamy dookoła supełka po 2 razy. [przy 4 ostatnich kawałkach postanowiłam sie zabawić i zrobiłam z trzech długi warkocz, który zwinęłam w bułeczkę, a z ostatniego zrobiłam krótszy warkoczyk, który też zwinęłam w bułeczkę c:]Pozostawić bułeczki do podwojenia objętości (45 minut).Bułki posmarować mlekiem, posypać ziarnami.Piec 15-17 minut (na złoty kolor) w temperaturze 200 stopni C.
Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
a na koniec większy warkoczyk przed i po upieczeniu c: