ßßß
Składniki :3 szklanki mąki pszennej 5500,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki wody-letniej1/2 szklanki mleka -ciepłego7 g drożdży suszonych2 łyżki masła1 płaska łyżeczka soli1 płaska łyżeczka cukru
Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie bułki nacinamy z wierzchu , ale nie do końca i wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnika na 20 minut . Gotowe , smacznego 😉