Wykonanie
Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową
porą ..jak upiór z zza
grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak sobie cały dzionek polatam na miotle w robocie , pracy i w domu , mam jeszcze ochotę kursować po kuchni i wykazywać się cudami 😉 Przepis na bułeczki jest prosty , pomija wiele aspektów , które dobijają mnie w wypieku innego
pieczywa, wyrastają tylko raz , a nie dwa i nie wymagają sporządzenia zaczynu – czego nie lubię ,bo zawsze mi wykipi 😉 Takie , jeszcze ciepłe ,
bułki , plus
masło i moja rodzinka już nic do szczęścia nie potrzebuje .. 😉 No może kubek
mleka 😉
Składniki :3 szklanki
mąki pszennej 5500,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
wody-letniej1/2 szklanki
mleka -ciepłego7 g
drożdży suszonych2 łyżki
masła1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
cukruWszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski .
Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do
chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe
bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym
mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie
bułki nacinamy z wierzchu , ale nie do końca i wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnika na 20 minut . Gotowe , smacznego 😉