Wykonanie
Bagietki są r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-e ! Chrupiąca skórka i mięciutkie, ciabatowate wnętrze.. Naprawdę polecam, świetny przepis autorstwa Bajaderki :-).Składniki na 4
bagietki:1 szklanka
mleka2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
cukru1 szklanka
wody o temperaturze pokojowej2 łyżeczki
suszonych drożdży (8g) lub 16 g
drożdży świeżych2 łyżeczki
soli4 szklanki
mąki pszennejMleko zagotować, dodać
masło i
cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać
wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać
drożdże, wymieszać. Wsypać
sól i 1 szklankę
mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać
mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki
mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.Dużą miskę dobrze posmarować
olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować
bagietki, długości około 30 - 40 cm każda. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC. Kiedy
bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik
wodą (8 - 10 psiknięć, para
wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach), włożyć
bagietki i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" od
spodu będą brzmiały pusto (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).Smacznego :-).