ßßß
Składniki:14 sztuk7 g suszonych drożdży240 ml ciepłej wody35 g cukru3 łyżki mleka1 jajko1 ¼ łyżeczki soli560 g mąki pszennejDo smarowania:50 g masła rozpuszczonegomały ząbek czosnkusólWykonanie:W dużej misce mieszamy ze sobą drożdże oraz ciepłą wodę. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią. Dodajemy cukier, mleko, jajko, sól oraz mąkę, taka by powstało miękkie ciasto, nieklejące się do miski. Ugniatamy przez około 6 – 8 minut w misce z końcówką z hakiem lub na posypanej mąką stolnicy. Gotowe ciasto umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. godzinę.Po wyrośnięciu ciasto chwilę ugniatamy i formujemy kulki wielkości piłki golfowej, które wykładamy na stolnicę, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do podwojenia objętości.Następnie każdą z kulek rozwałkowujemy na nierówny owal. Patelnię delikatnie naoliwiamy i smażymy placuszka przez około 2 minuty.Smarujemy nieusmażoną część rozpuszczonym masłem wymieszanym z czosnkiem i solą, odwracamy i smażymy przez 2 minuty, usmażoną stronę również smarujemy masłem i ponownie przewracamy posmarowaną stroną do dołu i smażymy, aż się zarumieni. Tak postępujemy z każdym chlebkiem.Smacznego!
Źródło: tutaj