ßßß Cookit - przepis na Pszenny chleb nocny

Pszenny chleb nocny

nazwa

Wykonanie

Miałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną, czy dżemem, jednym słowem pasuje do wszystkiego. Przepis znalazłam u Tosi
Przepis dokładnie cytuję:
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
350 ml letniej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
żółtko do posmarowania wierzchu
łyżeczka sezamu lub maku
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą.
Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
Ciasto dzielimy na 3 kule.
Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin).
Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi).
Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.
Źródło:http://dom-agi.pl/pszenny-chleb-nocny