Wykonanie
Miałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z
wędliną, czy
dżemem, jednym słowem pasuje do wszystkiego. Przepis znalazłam u Tosi


Przepis dokładnie cytuję:Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej typ 6502,5 łyżeczki
suszonych drożdży instant350 ml letniej
wodyłyżeczka
soliłyżeczka
cukrużółtko do posmarowania wierzchułyżeczka
sezamu lub
makuWykonanie:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
drożdżami,
cukrem,
solą.Powoli wlewamy letnią
wodę i wyrabiamy ciasto na
chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.Ciasto dzielimy na 3 kule.Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin).Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym
ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch
chleba nacinamy w kratkę
ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym
żółtkiem. Posypujemy
makiem (albo
sezamem,
otrębami,
płatkami owsianymi).
Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.