ßßß

Przepis dokładnie cytuję:Składniki:500 g mąki pszennej chlebowej typ 6502,5 łyżeczki suszonych drożdży instant350 ml letniej wodyłyżeczka soliłyżeczka cukrużółtko do posmarowania wierzchułyżeczka sezamu lub makuWykonanie:Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą.Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.Ciasto dzielimy na 3 kule.Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin).Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple.Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi).Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.