Wykonanie

Od tych bułeczek naprawdę można się uzależnić ;). Nadzienie
migdałowe to jedno z moich ulubionych (a które nie jest ;) ... Idealnie nadaje się również do
croissantów migdałowych, które mam w najbliższych planach. Danisze można oczywiście formować w dowolnych kształtach, choć ja za każdym razem postaram się Wam pokazać inny sposób. Może się w końcu skusicie? ...Składniki na 12 dużych bułeczek:ciasto duńskie wykonane wg przepisu Nigelli LawsonSkładniki na nadzienie:300 g zmielonych
migdałów160 g
cukru pudru4 łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów2
białka z dużych
jajek, roztrzepaneWszystkie składniki wymieszać.Do posmarowania:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mlekaPrzygotowany płat ciasta podzielić na 12 kwadratów. Nadzienie podzielić na 12 części, z każdej z nich uformować gruby wałeczek. Wałeczek ułożyć na przygotowanym kwadracie, po przekątnej. Dwa wierzchołki kwadratu połączyć nad wałeczkiem, skleić (najlepiej posmarować
jajkiem). W ten sam sposób wykonać pozostałe bułeczki.Odstawić na godzinę czasu do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut, do złotego koloru. Udekorować lukrem.Smacznego :)
